Recept – chokladtårta

Alla som älskar choklad vet ju hur gott det kan vara med en chokladtårta, så vi tänkte tipsa om ett recept för just detta!

chokladtårta_268187408

Tårtan beräknas till 15 portioner och ingredienserna är som följer:

  • Tårtbotten
    • 5 dl strösocker
    • 5 dl vetemjöl
    • 2.5 dl gammaldags mjölk
    • 2 dl kokande vatten
    • 2 dl kakao
    • 2 st ägg
    • 1 dl neutral olja
    • 2 tsk salt
    • 2 tsk vaniljpulver
    • 2 tsk bakpulver
    • 1.5 tsk bikarbonat
  • Fyllning
    • 350g smör
    • 2.5 dl kakao
    • 1.5 dl mjölk
    • 1.2 dl florsocker
    • 2 tsk vaniljsocker
  • Spackel
    • 5 dl grädde
    • 1.5 dl kakao
    • 1.5 dl strösocker

Så gör du

Blanda ihop de följande ingredienserna: socker, kakao, bakpulver, salt, vaniljpulver och bikarbonat. Tillsätt sedan ägg, mjölk och olja. Vispa sedan på högsta effekt till dess att allt har gått ihop.

Koka upp vattnet och till sätt detta medan du vispar lugnt. Öka sedan successivt tills du kommer upp i högsta effekt igen och fortsätt sedan 1 minut.

Häll upp i två smorda formar med löstagbar kant, gärna med bakplåtspapper i botten, och grädda i 35-40 i 180 °C. Efter 35 min kan man börja känna med en tandpetare i mitten så att det inte är kladdig. Låt svalna fortfarande i formen en stund innan du tar ut dem och låter dem svalna helt under handdukar.

Fyllningen: se till att smöret är kring rumstemperatur och rör det sedan mjukt. Sikta ned vaniljsockret, kakaon och florsockret och blanda ordentligt. Tillsätt sedan mjölken och vispa tills det är fluffigt.

Spacklet: vispa ned sockret och kakaon i grädden tills allt blandats. Ställ sedan in i kylen i ca 15 min och vispa sedan även det tills det är fluffigt.

Ta fram tårtbottnarna och dela dem i två lager. Bred ut fyllningen på varje lager och stapla alla ovanpå varandra. Spackla sedan hela tårtan jämnt och fint och dekorera efteråt med något som sockerpärlor eller vilken tårtdekoration du än önskar.

Efter detta är det bara att servera och hugga in!

Publicerad i Choklad, Tips