Chokladbak med barnen

Hela familjen kan ha roligt med choklad. Den är inte bara till för att ätas till fredagsmyset. Man kan också ha kul och använda choklad i bakningen.

Ta med barnen och lär dem att baka också. De kommer att älska att lära sig mer om denna råvara och när ni väl är igång, kommer det vara svårt att inte prova fler recept.

Choklad kan dock vara en väldigt temperamentsfull ingrediens att arbeta med. För att få det bästa resultatet ska choklad smälta och värmas till en viss grad, den ska tempereras. Men när man bakar tårtor, cupcakes och liknade behöver man inte vara lika noggrann. I många fall, som detta, smälter man inte chokladen innan man tillagar utan hackar endast upp den. Tempereringen är som viktigast när choklad utgör det mesta av ingredienserna, exempelvis när man vill göra praliner.

I dag tänkte vi dela med oss av ett gott recept av Linnéa Seidel chokladcupakes som vi gör lite roligare genom att använda oss av sockerglitter.

Vad du behöver:

  • 4 matskedar kakao
  • 1 deciliter kokande vatten
  • 3 deciliter mjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 tesked salt
  • 2 teskedar vanillinsocker
  • 100 gram smör
  • 1,5 deciliter socker
  • 2 stycken ägg
  • 200 gram mörk choklad (vill man kan man ta 50/50 ljus och mörk)
Frostingen
  • 100 gram mjukt smör
  • 500 gram florsocker
  • 3 matskedar kakao
  • 2 matskedar kaffe, starkt
  • 2-3 matskedar sockerglitter

Det här receptet ger 16 stycken delikata muffins.

Hur du går tillväga:

Värm ugnen till 175 grader.

Lös upp kakaon i det varma vattnet.

Vispa det mjuka smöret och sockret tills det är väl blandat. Knäck ner ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser (utom frostingen) i en skål och blanda sedan ned med socker- och smörblandningen. Blanda väl.

Hacka chokladen i små bitar och häll ner i smeten. Blanda sist ner vattnet och kakaon och rör (vispa inte, då blir kakan för kompakt) om tills allt är blandat.

Fyll två tredjedelar av muffinsformarna med smeten och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Använd teststicka och ta ut när stickan inte blir kladdig.

Medan muffinsen gräddas kan ni ta itu med frostingen. Vispa smöret och tillsätt lite florsocker i taget. Rör ner kakao och det kalla kaffet. Fortsätt vispa med elvisp tills smeten blir riktigt tjock och fast i konsistensen. Lägg i en spritspåse.

När muffinsen har svalnat kan du spritsa ut frostingen på dem. Och som slutlig touch kan du använda en sila sockerglitter i valfri färg över frostingen.

Publicerad i Choklad