Choklad ger bättre minne

Att choklad har flera positiva effekter kan många intyga. Nu har även forskarna kommit fram till att ämnen i choklad kan förbättra minnet hos personer mellan 50-69 år.

Det är forskare från Columbiauniversitet (USA) som i en artikel i tidningen Nature Neuroscience presenterar detta positiva resultat. Testet, som de grundar sitt resultat på, gick ut på att 37 personer i denna åldersgrupp fick dricka choklad i tre månader. En grupp fick chokladdryck med hög halt av ämnet flavonoler (finns i kakao) medan den andra gruppen fick choklad utan detta.

I ett test, efter att dessa tre månader var slut, kunde man se tydliga skillnader gällande minnet. De som hade fått i sin flavonoler hade betydligt bättre resultat i jämförelse mot minnestester som genomfördes innan experimentet startade.

Orsaken till detta tror forskare är att flavonoler stimulerar blodflödet i hjärnan.

Nu ska det även tilläggas att chokladdrycken som dracks hade ovanligt höga värden. För att få i sig samma mängd flavonoler skulle exempelvis över 20 mindre chokladkakor behöva ätas dagligen. I detta fall skulle man få tillräckligt med flavonoler men samtidigt troligtvis för stort dagligt fettintag.

Publicerad i Choklad