Äta och inte äta under graviditeten

Graviditet är en period i livet då man behöver vara mer medveten om vad man faktiskt äter. Man bör alltid prioritera sin egen och barnets hälsa under dessa månader och barnet påverkas i en eller annan utsträckning av det vi äter. En myt som alltid är värt att slå hål på om och om igen är att man inte behöver äta för två. Behovet av både energi och näring från maten ökar dock något, men näringen är speciellt viktigt att lägga fokus på. Ju länge in i graviditeten man kommer desto större blir behovet, men det blir aldrig större än två mellanmål och kanske en frukt extra. Näringsbehovet av vissa utvalda ämnen ökar mer än andra på grund av fostrets utveckling. Järn och folsyra är det två vanligaste och många kvinnor tar kosttillskott av dessa två för att garantera bra nivåer. Vitamin B12 (kobalamin), D-vitamin, kalcium och jod är dock även ämnen man ska vara noga med att få i sig genom hela graviditeten. Att äta en varierad kost är något vi alla borde göra hela livet, men om man bara gör det någon gång i livet borde det åtminstone vara när man är gravid. Det finns naturligtvis personer som medvetet håller sig borta från vissa födoämnen på grund av dieter som vegetarianism eller matallergier. Då är det bäst att rådslå med sin barnmorska för att se till att man fortfarande får i sig all näring kroppen och barnet behöver. När det kommer till vad man inte bör äta kan denna lista göras rätt lång. Det kan dock sammanfattas med några punkter:

  • Alla former av alkohol
  • Vissa sorters fiskar
  • Mat med mycket A-vitamin
  • Stora mängder kaffe (rättare sagt koffein)
  • Stora mängder lakrits
  • Mjölk- och ostprodukter gjort på opastöriserad mjölk
  • Rått kött av alla slag